benny-anja-nederland.reismee.nl

Dag 6; Drenthe / Kamp Westerbork

Vandaag staat voormalig Kamp Westerbork op het programma. Voor het museum waren, voor vandaag, de tickets al uitverkocht, dus we bezoeken alleen het kampterrein.

Vanaf Kamp Westerbork werden meer dan 200.000 Joden, Sinti en Roma uit Nederland gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen. De gebouwen van het kamp werden afgebroken, maar sporen van het verleden zijn er nog...

Naast de hoofdweg lag de spoorlijn waarlangs deportatietreinen het kamp verlieten. Het gedenkteken 'De tekens van Westerbork'herinnert aan deze transporten en de kampen.

Decommandantwoningis in 1939 gebouwd voor de directeur van het kamp. De woning werd in 1943 in gebruik genomen door kampcommandant Albert Gemmeker. Na de bevrijding was het huis dienstwoning van de commandant van Interneringskamp Westerbork.

Detreinwagon is het symbool van de Jodenvervolging. De wagons zijn niet authentiek: de houten opbouw is een reconstructie, het onderstel dateert uit de jaren 20. Van de transporten uit Kamp Westerbork bestond circa 60% uit personenwagons en 40% uit goederenwagons.




De 102.000 stenen zijn een initiatief van overlevende Louis de Wijze. Het verschil in hoogte van de stenen verwijst naar de uitspraak van Abel Herzberg; "Er zijn geen 6 miljoen Joden vermoord, er is 6 miljoen keer 1 Jood vermoord". Ieder mens heeft het recht om individueel herdacht te worden. De stenen zijn gestraat in de vorm van de kaart van Nederland. De 102.000 stenen liggen op de voormalige appèlplaats van het kamp.




De barakken 56-57 werden vanaf 1942 gebruikt als woonbarak, werkbarak en opslagplaats. Slechts een deel van de originele barak is bewaard gebleven.

De wachttoren vormde samen met de kampgracht de begrenzing van het kamp. Rond het kamp stonden 7 van deze torens. Deze wachttoren is een reconstructie. Er zijn circa 700 vluchtpogingen gedaan, waarvan er ruim 300 succesvol waren. Het kamp werd bewaakt door de Nederlandse Marechaussee.


In het voorjaar van 1942 werd begonnen met de bouw van de aardappelkelder, voor opslag van de hoofdmaaltijd van de gevangenen. In de kelder kon zo'n 400.000 kilo aan aardappels en groente worden opgeslagen. Boeren uit de omgeving brachten soms drie keer per dag een lading naar het kamp.

Hét beeld van kamp Westerbork is het Nationaal Monument Westerbork (1970), ontworpen door oud gevangene Ralph Prins (1926). De bielzen geven het aantal deportatietreinen uit Nederland weer. De omgebogen rails stellen twee in wanhoop geheven armen voor. Het grind rondom de bielzen symboliseert de gevangen in het kamp, de stenen in de buitenste ring de omstanders; zij die ooggetuige waren van de vervolging.


De SD-Bunker werd in 1943-1944 gebouwd om geallieerde explosieven en wapens op te slaan, die in handen van de nazi's waren gevallen. Deze wapens en explosieven waren boven Drenthe gedropt om het verzet te bewapenen. Na voltooiing werd de bunker gecamoufleerd met aarde, boompjes en planten zodat vanuit de lucht bekeken het een natuurlijke heuvel zou lijken.

Tot 1943 werden kamp gevangen op de Joodse begraafplaats in Assen begraven. In maart 1943 werd het crematorium van het kamp voltooid. Hier zijn 525 overledenen gecremeerd. Na crematie werd de as in urnen naar Amsterdam gebracht en vandaar naar verschillende Joodse begraafplaatsen. Naast de ruimte met de oven, waren er twee vertrekken voor opbaring en ritueel wassen.







Kamp Westerbork... Heel indrukwekkend!



Reacties

Reacties

tonnie

ik krijg het er koud van wel mooi weer gegeven dat doet toch wel wat wens jullie weer een goede reis xx

Willeke

Wat indrukwekkend he
Jammer dat er geen tickets meer waren te erg wat daar is gebeurt.
Mooi gefotografeerd.

Riek

Zo vaak de verhalen gehoord, gelezen en persoonlijk geweest, ontzettend indrukwekkend en indien mogelijk een keertje tickets kopen om het museum te bekijken, ook zeker een aanrader, het blijft ontroerend, dank jullie wel Anja en Ben?

Jannie

Heel indrukwekkend hopelijk bleef het droog.

Trudy

In een mooie plek om te bezoeken krijg het altijd koud als ik deze beelden zie. Ik ga er zeker nog eens naar toe. Jullie hebben prachtige foto's gemaakt.

Ada

Wat indrukwekkend hé

Ina

Jou verhaal is zo mooi met de foto's erbij dat je het gevoel krijgt dat je erbij was.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!